Izložba “BOSNA I HERCEGOVINA I DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM – 25. godina poslije. Društveno-politički kontekst”

U povodu 25. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma,

14. decembra 1995. godine u Parizu

Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla upriličio je postavku

IZLOŽBE

“BOSNA I HERCEGOVINA I DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM – 25. godina poslije. Društveno-politički kontekst”.

Izložba je bila postavljena u ponedjeljak, 14. decembra 2020. godine u 14:00 sati u Hotelu “Tuzla” (Galerijski prostor).

Cilj Izložbe bio je ukazati, društvenoj zajednici, građanima, društvu u cjelini da je Dejtonski mirovni sporazum, ratom iscrpljenim građanima Bosne i Hercegovine donio dugo priželjkivani i očekivani mir.

Istovremeno, donio je i sasvim novo ustavno uređenje zemlje, o kojem je, u trenutku kad je potpisan, bar što se tiče običnih građana u Bosni i Hercegovini, malo ko razmišljao u zemlji u kojoj je smrtno stradalo više od stotinu hiljada ljudi, više od milion protjerano sa svojih ognjišta ili izbjeglo u druge zemlje, dok su kuće, fabrike, škole, fakulteti, infrastruktura, kulturni i historijski spomenici razoreni.

Organiziranjem Izložbi animira se šira društvena zajednica, stručna, naučna i kulturna javnost, te se razvija svijesti kod studenata i građana, odnosno šire društvene zajednice o značaju obilježavanja historijskih datuma koji su važni za očuvanje kulturno-historijske posebnosti Bosne i Hercegovine.