Konferencije

Međunarodna naučna konferencija

“MIGRACIJE I NJIHOV UTICAJ NA DRUŠTVENA I PRIVREDNA KRETANJA NA ŠIREM PODRUČJU BRČKOG OD POČETKA XVII DO KRAJA XX STOLJEĆA,

Brčko, 13. i 14. septembar 2019.

 

            Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla u saradnji sa Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, 13. i 14. septembra 2019. godine u Brčkom, održali su Međunarodnu naučnu konferenciju “Migracije i njihov uticaj na društvena i privredna kretanja na širem području Brčkog od početka XVII do kraja XX stoljeća”.

            Konferencija je održana u Konferencijskoj Sali Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Pokrovitellji konferencije bili su Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Medijski pokrovitelj konferencije bili su: Posavina TV, HIT TV i BDC TV. Učesnici naučne konferencije su historičari i drugi naučnici iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.

            Svečano otvorenje konferencije je počelo 13. 9. 2019. godine u 17 sati. U svečanom otvorenju konferencije, prisutnima se obratio predsjednik Naučno-organizacionog odbora prof. dr. Izet Šabotić gdje je naglasio značaj migracija za područje Brčkog iz razloga što je ovaj prostor historijski vezan za pojavu i process migracija. Brčko svoj nastanak i razvitak u prošlosti, veže za process migracija, jer su ljudi sa ovih prostora dolazili, donosili i puno toga ovdje ugradili. Također, odavde su i odlazili, ten a druge prostore mnogo toga odnosili i ugrađivali. Dalje je istakao: da bi se razumjeli društveni i privredni procesi, potrebno je u dovoljnoj mjeri, rezumjeti process migracija koji na području Brčkog traje još od početka 18 stoljeća. Bilo koja priča o bilo kom pitanju, ne samo historijskom, nego i sociološkom, ekonomskom i političkom, neće nam, bez poznavanja migracija, dati jasnu sliku o ukupnom stanju i prilikama na ovom prostoru.

            Nakon izlaganja predsjednika Naučno-organizacionog odbora, pozdravnu riječ je uputio i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Esed Kadrić, gdje je istakao: Kao aktuelni čelni čovjek skupštine … lično ću se potruditi da dam što veći doprinos kreiranju osmišljenijeg institucionalnog odnosa prema istraživanju, dokumentovanju i produkciji pisane građe o raznim segmentima brčanske prošlosti…“, potom se obratio i predstavnik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ismet Dedeić, gdje je istakao: Cilje ove prve naučne konferencije o migracijama u Brčkom je potreba da se na naučnim osnovama, utvrde demografska kretanja koja će doprinijeti boljem međusobnom upoznavanju i poštovanju. Dalje je istakao: Poznato je da je grad Brčko mjesto gdje se često dolazilo i odlazilo, te je struktura lokalnog stanovništva vrlo heterogena. Svi smo mi ovdje sa sobom nešto donijeli i to je postalo jedno zajedničko dobro Brčkog. Uprkos tome se, ipak nedovoljno poznajemo is a aspekta nauke, a to će nam, između ostalog pomoći, da se mnogo više poštujemo. Po riječima Ismeta Dedeića, Brčko ima višak historije, a manjak zapisa o sebi. Mislim da je ovo puta da se, na naučnim osnovama, počne istraživati, ne samo ova, neg oi sve druge oblasti. Ovaj skup bi trebalo da pokrene inicijativu da se, ovako ozbiljne teme, prestanu svoditi na amaterske rasprave, nego da se mora formirati institucija koja će se baviti ovakvim pitanjima.

            Međunarodnoj naučnoj konferenciji o migracijama, prvi put organizovanoj u Brčko distriktu, prisustvovali su, predstavnici lokalne vlasti, čelnici vjerskih i kulturnih organizacija i građani.

            Nakon svečanog otvorenja Međunarodne naućne konferencije i uvodnog izlaganja i pozdrava predstavnika vlasti, gostiju i učesnika, planirana problematika Međunarodne naučne konferencije je realizovana u okviru četiri (IV) sesije, gdje je ukupno 22 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bugarske i Turske predstavilo svoje rezultate istraživanja na temu migracija u Brčkom.

Linkovi sa web stranica i internet portala:

http://brcanskiforum.com/index.php/vijesti/3788-baucni-skup-u-brckom-migracije-i-njihov-uticaj-na-drustvena-i-privredna-kretanja-na-sirem-podruc-ju-brc-kog-od-poc-etka-xvii-do-kraja-xx-stoljec-a

http://radiobrcko.ba/odrzana-prva-medjunarodnu-naucna-konferencija-o-migracijama-na-podrucju-brckog/?fbclid=IwAR0AEsKWPy-Vc7WeGJqmtYpV4xiZH9D0hFSNQYoyUNYyV33rfCbcSGPBobk

 http://brcanskiforum.com/index.php/komentar/3822-naucni-skup-migracije-na-prostoru-brckog-najvazniji-intelektualani-poduhvat-od-osnivanja-brcko-distrikta?fbclid=IwAR1RLfvS6F7N2byUpmKyVLyJsQ2bQ-p3lCyFeJ35JqQ-OJ9-s5IOFPjCcEk

Međunarodna naučna konferencija

“ZNAMENITE LIČNOSTI U HISTORIJI BOSNE I HERCEGOVINE”,

Tuzla, 16. – 17. novembar 2017. godine

U Tuzli je od 16. do 17. novembra 2017. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, održana naučna konferencija na temu Znamenite ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Odsjeka za historiju, Arhiva Tuzlanskog kantona, Društvo historičara Tuzlanskog kantona, Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona. Riječ je o jednoj neobičnoj temi naučne konferencije odnosno neobičnoj temi za bosanskohercegovačku historiografiju, temi koja je posvećena ulozi i značaju historijskih ličnosti u prošlosti Bosne i Hercegovine. Svjedoci smo da historijske ličnosti nose i procese i događaje i pojave, a da se kroz historijska istraživanja istim nije posvetila adekvatna pažnja. S toga su se organizatori naučne konferencije i opredijelili za ovu temu,  jer bez izučavanja historije ličnosti nema potpune historijske priče.

            Osim historičara koji imaju svoj način razmišljanja i metodologiju istraživanja, u rad naučne konferencije bili su uključeni i naučnici drugih profila, poput sociologa, filozofa, politologa, a po prvi put su se i ekonomisti uključivali u pisanje radova na ovu temu. Dvadesetosam  učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Turske uspjelo je dati kvalitetnu prezentaciju značajnijih ličnosti iz historije Bosne i Hercegovine. Predstavljene su aktuelne i nedovoljno istražene teme i ličnosti iz različitih historijskih perioda, od starog vijeka do savremenog doba.

            Organizaciju dvodnevne konferencije Znamenite ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine podržali su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada Tuzlanskog kantona i BH Telecom.

Drugog dana naučne konferencije na Filozofskom fakultetu u Tuzli je svečano otvorena izložba pod nazivom Tuzla u osmanskim dokumentima. Izložba je realizirana uz podršku Arhiva Tuzlanskog kantona. Riječ je o dokumentima koji se čuvaju u Arhivu Ministarstva osmanske arhive u Istanbulu, Generalnoj direkciji za zemljišni registar i katastar u Ankari te Arhivu generalne direkcije vakufa. O dokumentima su govorili kustosi izložbe prof. dr. Zafer Golen i doc. dr. Abidin Temizer s Mehmet Akif Ersoy Univerziteta. Izložbu je otvorila prof. dr. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli. Osmanski arhivi, kao što je poznato, imaju važno mjesto u pisanju historije Balkana. Najznačajnija dokumenta o društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i političkoj historiji Balkana nalaze se u osmanskim arhivima. Izloženi dokumenti obuhvataju ekonomska, društvena i kulturna pitanja kao što su popisi stanovništva u Tuzli, vakufi i tahiriri.  Ukupno 30 dokumenta je preuzeto iz Arhiva Ministarstva osmanske arhive u Istanbulu, Generalne direkcije za zemljišni registar i katastar u Ankari i Arhiva generalne direkcije vakufa.

Linkovi sa web stranica i internet portala:

https://tuzlanski.ba/…/u-tuzli-naucna-konferencija-znameni…/
https://rtvtk.ba/tk-naucna-konferencijaznamenite-licnosti-…/
https://www.youtube.com/watch?v=3m8cyNujpi8
http://www.startbih.info/Aktuelnost.aspx?id=93240
https://www.rtvslon.ba/u-tuzli-sutra-naucna-konferencija-o…/

.