Promocije

Promocija Monografije o Drugom korpusu, Srebrenik, 5. jula 2018.

U organizaciji Bošnjaačke zajednice kulture “Preporod” Srebrenik, 5. jula 2018. godine je u prostorijama Doma culture u Srebreniku održana komemorativna akademija posvećena stradanju Bošnjaka Srebrenice.

U sklopu komemorativne akademije održana je i promocija monografije “Drugi korpus Armije RBiH 1992.-1995.”

Uz autore knjige prof. dr. Izeta Šabotića i prof. dr. Seada Selimovića, o monografiji, koja na najbolji način svjedoči o uspjesima i doprinosu Drugog korpusa, na promociji je govorio i mr. Omer Zulić. U knjizi je, rečeno je na promociji, detaljno obrađeno svih 45 brigada u sastavu Drugog korpusa, 14 prištapskih jedinica, svih osam operaitvnih grupa i pet divizija. Monografija predstavlja zaokruženu priču o ratnim herojima i ulozi Drugog korpusa koji je u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu odbranio najveću slobodnu teritoriju u Bosni i Hercegovini.

Vidi više:

https://www.radiosrebrenik.ba/2018/07/bzk-preporod-srebrenik-organizirao-komemorativnu-akademiju-promociju-knjige/

https://srebrenik.ba/naslovna/vijesti/bzk-preporod-srebrenik-organizovao-komemorativnu-akademiju

Promocija Monografije o Drugom korpusu, Brčko, 19. april 2018.

U zgradi Islahijjeta u Brčkom, 19. aprila 2018. godine je održana promocija knjige autora Seada Selimovića i Izeta Šabotića “Drugi korpus Armije Republike BiH 1992-1995”.

Promocija je održana u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) Brčko distrikta i uz podršku Asocijacije mladih iz ovog grada.

Promotori knjige bili su prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Sead Selimović i mr. sc. Omer Zulić.

Više vidi:

http://www.otisak.ba/promovirana-knjige-drugi-korpus-armije-republike-bih-1992-1995/

https://www.infobrcko.com/vijesti/item/15279-u-brckom-odrzana-promocija-knjige-drugi-korpus-armije-republike-bih-1992-1995.html

http://dzematrahic.ba/index.php/gornji-rahic-i-brcko/12375-u-brckom-odrzana-promocija-knjige-drugi-korpus-armije-republike-bih-1992-1995

Promocija Monografije o Drugom korpusu, Tuzla, 29. 9. 2017.

Dana 29. septembra 2017. godine u velikoj Sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održana je promocija Monografije o Drugom korpusu Armije RbiH 1992 – 1995. Autori monografije su prof. dr. Sead Selimović i prof. dr. Izet Šabotić, profesori na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Sem autora, prisutnima na promociji obratio se jedan od recenzenata, prof. dr. Adnan Velagić.

Uz prof. dr. Adnana Velagića, recenzenti su bili i prof. dr. Husnija Kamberović i prof. dr. Selmo Cikotić.

Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla je bio uključen u izradu ove monografije, te je i suizdavač iste.

Saradnici na tekstu su mr. sc. Omer Zulić, mr. Jasmin Jajčević i Adnan Tinjić

Urednik Monografije je mr. sc. Omer Zulić, korektor mr. Jasmin Jajčević, prevode na engleski radio je Adnan Tinjić. Lektor Monografije bila je prof. Hatidža Fetahagić. Dizajn korica rad je Adnana Tinjića i Fikreta Jahića Vršanina.

Monografija sadrži 17 poglavlja. Tretirana su gotovo sva značajna pitanja vezana za Drugi korpus. Obrađeno je svih 45 brigada, 14 prištapskih jedinica, svih osam operativnih grupa i pet divizija.

Obrađen je ratni put Drugog korpusa, vjerski život, kultura, sport, informativna služba, kadrovi, heroji, zlatni ljiljani, šehidi i poginuli borci, RVI, žene pripadnice Drugog korpusa i druge teme. Osim toga, postoji posebno poglavlje koje obrađuje sjećanja savremenika o Drugom korpusu.

Više vidi:

http://www.arhivtk.ba/?p=2320

https://rtvtk.ba/monografija-drugi-korpus-armije-rbih-1992-1995/

https://faktor.ba/vijest/promovirana-monografija-o-drugom-korpusu-arbih-zapis-o-herojima-i-braniteljima-najvece-slobodne-teritorije-266656

http://preporod-srebrenik.ba/index.php/vu/42-u-tuzli-obiljezeno-25-godina-od-osnivanja-ii-korpusa-armije-rbih

https://avaz.ba/vijesti/bih/306597/obiljezen-25-rodendan-drugog-korpusa-armije-r-bih-u-temelje-drzave-bosne-i-hercegovine-ugradili-11-000-zivota

http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=74298