Održana konferencija o migracijama u Brčkom

Predstavnici Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, u saradnji sa Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka, Brčko distrikta, organizovali su dvodnevnu Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Migracije i njihov uticaj na društvena i privredna kretanja na širem području Brčkog.

Učesnici konferencije bili su historičari i drugi naučnici iz BiH i zemalja okruženja, a Izet Šabotić, ispred Centra za istraživanje, naglasio je značaj migracija za područje Brčkog iz razloga što je ovaj prostor, kako je rekao “istorijski vezan za pojavu i proces migracija”.

“Brčko, svoj nastanak i razvitak u prošlosti, veže za proces migracija jer su ljudi sa ovih prostora dolazili, donosili i puno toga ovdje ugradili. Takođe su odavde i odlazili, te na druge prostore mnogo toga odnosili i ugrađivali”, rekao je Šabotić.

Prema njegovim riječima, da bi se razumjeli društveni i privredni procesi, potrebno je, u dovoljnoj mjeri, razumjeti proces migracija koji na području Brčkog traje od početka 18. vijeka.

“Bilo koja priča o bilo kom pitanju, ne samo istorijskom, nego i sociološkom, ekonomskom i političkom, neće nam, bez poznavanja migracija, dati jasnu sliku o ukupnom stanju i prilikama na ovom prostoru”, pojasnio je Šabotić.

Cilj ove prve naučne konferencije o migracijama u Brčkom je, po riječima Ismeta Dedeića, predstavnika Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Brčko distriktu, potreba da se, na naučnim osnovama, utvrde demografska kretanja koja će doprinijeti boljem međusobnom upoznavanju i poštovanju.

“Poznato je da je grad Brčko mjesto gdje se često dolazilo i odlazilo, te je struktura lokalnog stanovništa vrlo heterogena. Svi smo mi ovdje sa sobom nešto donijeli i to je postalo jedno zajedničko dobro Brčkog. Uprkos tome se, ipak, nedovoljno poznajemo, a to nije dobro. Mislim da treba da se upoznamo i sa aspekta nauke, a to će nam, između ostalog, pomoći da se mnogo više poštujemo”, rekao je Dedeić.

Po njegovim riječima, Brčko ima višak istorije, a manjak zapisa o sebi.

“Mislim da je ovo put da se, na naučnim osnovama, počne istraživati, ne samo ova, nego i sve druge oblasti. Ovaj skup bi trebalo da pokrene inicijativu da se, ovako ozbiljne teme, prestanu svoditi na amaterske rasprave, nego da se mora formirati institucija koja će se baviti ovakvim pitanjima”, zaključio je Dedeić.

Međunarodnoj naučnoj konferenciji o migracijama, prvi put organizovanoj u Brčko distriktu BiH, prisustvovali su, predstavnici lokalne vlasti, čelnici vjerskih i kulturnih organizacija i građani.

Izvor: Brčko Today