Naučna manifestacija “Historijski pogledi”

Projekat Naučna manifestacija “HISTORIJSKI POGLEDI” predstavlja temeljni projekat Centra za istraživanje moderne i savremene historije koji je pokrenut 2018. godine. U okviru naučne manifestacije održavaju se razni naučni i stručni sadržaji: naučna konferencija, promocije časopisa i publikacija, izložbe, prezentacije doktorskih disertacija, okrugli stolovi, javne tribine, predavanja i drugi sadržaji.

NAUČNA MANIFESTACIJA „HISTORIJSKI POGLEDI“,

Međunarodna naučna konferencija

„Bosna i Hercegovina 1878-2018: politički i društveni procesi“,

Tuzla, 8. i 9. novembar 2018. godine

 

            Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla u saradnji sa Odsjekom za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli je 8. i 9. novembra 2018. godine održao Naučnu manifestaciju “Historijski pogledi” u okviru koje je realizirana Naučna konferencija pod nazivom Bosna i Hercegovina 1878-2018. – politički i društveni procesi. Naučna konferencija je održana u povodu značajnih godišnjica, a to su: 140 godina od Berlinskog kongresa i okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske monarhije, zatim 110 godina od aneksije Bosne i Hercegovine, 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 70 godina od sukoba KPJ i Informbiroa i 50 godina od studentskih protesta. Svi ovi događaji imali su velikog utjecaja na političke i društvene procese u Bosni i Hercegovini. Realizaciju Naučne manifestacije “Historijski pogledi”, finansijski je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kao i sponzor BH Telecom. Medijski pokrovitelj Naučne manifestacije bila je Radio televizija Tuzlanskog kantona. Finansijsku podršku u izdavanju prvog broja časopisa Historijski pogledi pružila je Fondacija za izdavaštvo iz Sarajeva. 

             Prošlost i sadašnjost su historijski povezane i za neke događaje za koje se smatralo da su završeni, poslije određenog vremena utvrđujemo da ponovo dolaze na red dnevnih aktuelnosti, smatraju historičari.

Kada su se prije par godina prvi put pojavile arapske izbjeglice, mi smo se pitali otkud i kako. Malo se ko od nas zapitao da smo nekada živjeli u zajedničkoj državi. Pitanje je šta doista znamo o toj državi, kaže dr. sc. Safet Bandžović, naučni savjetnik na Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu.

            Na prostoru nekadašnjeg Osmanskog carstva sada postoji 40 država, a mi o njihovoj pojedinačnoj prošlosti i međusobnim odnosima znamo vrlo malo, kažu organizatori manifestacije na nivou Univerziteta u Tuzli i u Centru za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla. Konferencija je organizirana simbolično ove godine kada se obilježava nekoliko značajnih godišnjica: 140 godina od Berlinskog kongresa i dolaska austrougarske uprave u Bosnu i Hercegovinu, nakon uprave Osmanlijskog cartsva, zatim  110 godina od austrougarske aneksije, kada je Bosna uključena u političko i privredno područje Austro-Ugarske monarhije, te 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata i nastanka Države i Kraljevine SHS. Naravno tu treba promatrati i niz drugih motiva koji su utjecali da dođe do održavanja jedne ovakve konferencije. Sedamdesetpet godina je od Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a. Te odluke su značajne, jer se i danas taj dan obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.. Tu je i 1948. godina koja je također ostavila velike posljedice na SFRJ, odnosno Bosnu i Hercegovinu, sukob Staljin – Tito, pojašnjava prof. dr. Sead Selimović, šef Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

            Nakon promocije časopisa počela je naučna konferencija visokog nivoa sa međunarodnim učešćem, tj. pored naučnika iz Bosne i Hercegovine, učestvovali su i vrsni naučnici iz nekoliko evropskih zemalja (Hrvatske, Makedonije, Srbije). Da je riječ o veoma ozbiljnom naučnom sadržaju edukativnog karaktera najbolje potvrđuje broj učesnika na naučnoj konferenciji 19 (devetnaest).

            Ova naučna konferencija je odgovorila na važna, ali i dalje aktuelna pitanja iz prošlosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje značajnih godišnjica iz historije Bosne i Hercegovine, predstvalja na neki način dodatno educiranje i podizanje svijesti kod mladih historičara, pa i studenata o važnosti obilježavanja značajnih godišnjica iz historije Bosne i Hercegovine. Naučna konferencija je trebala dati podstrek svim budućim historičarima, da kontinuirano prate i održavaju naučne skupove o značajnim godišnjicama iz historije Bosne i Hercegovine, osobito iz oblasti političkih i društvenih procesa, da na taj način i razmjenjuju iskustava sa naučnicima iz drugih susjednih zemalja o historijskim procesima u Bosni i Hercegovini, da tragaju i istražuju nove historijske činjenice o događajima koji su obilježili historiju Bosne i Hercegovine.

 

Linkovi sa web stranica i internet portala:

https://www.youtube.com/watch?v=qKloyhNYhfk&feature=youtu.be
https://rtvtk.ba/naucna-manifestacija-historijski-pogledi/
https://rtvtk.ba/naucna-manifestacija-historijski-pogledi-…/

https://www.youtube.com/watch?v=qKloyhNYhfk&feature=player_embedded&fbclid=IwAR0YXbX9RNL-ci4KQJjHqRW–7_r6jVsEDxfpjBe7-UM8bCc0oqRQ-yuA0E

https://rtvtk.ba/naucna-manifestacija-historijski-pogledi-…/