Okrugli stolovi (Round tables)

Izvještaj o okruglom stolu

ZNAČAJ DRUGOG KORPUSA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U ODBRANI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U PERIODU 1992-1995. GODINE,

Tuzla, 24. 9. 2019.

 

Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla uspješno je realizovalo okrugli sto „Značaj Drugog korpusa ARBiH u odbrani Republike Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. godine“  Okrugli sto je održan u Tuzli  24. septembra 2019. godine, sa početkom u 11 sati u Tuzli (Hotel Tuzla-sala za sastanke), u povodu 27. godišnjice od osnivanja Drugog korpusa ARBiH. Važno je napomenuti da je organizator prvobitno realizaciju okruglog stola planirao da održi u Muzeju Komande 2. pjeđadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u kasarni i aedromu Dubrave (Živinice), međutim, uslijed nepredviđenih poslova koje je 2. pješadijski (rendžerski) puk imao, organizator je navedeni okrugli sto održao u Tuzli.

Osnivanjem Drugog kopusa ARBiH učinjen je značajan iskorak ka zaustavljanju agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i sprečavanju agresora da ostvari zacrtane velikodržavne ciljeve, sadržane u agresiji Bosne i Hercegovine. Zbog nemjerljivog doprinosa kojeg je dao Drugi korpus u odbrani od agresije neophodna je veća naučna i svaka druga pažnja o ovom važnom historijskom pitanju, kako bi se ukazalo na značaj i ulogu Drugog korpusa u odbrani Republike Bosne i Hercegovine.  Stoga i tema okruglog stola je: „Značaj Drugog korpusa ARBiH u odbrani Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995.“

Realizaciju okruglog stola finansijski je podržalo Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilaškog rata.

Kroz okrugli sto izlagači su podsjetili na okolnosti i značaj Drugog korpusa u odbrani Republike Bosne i Hercegovine. U uvodnom dijelu učesnike okruglog stola je pozdravio prof. dr. Sead Selimović, izvršni direktor Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, sa izlaganjem na temu: Značaj Drugog korpusa ARBiH u odbrani Republike Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. godine

Pred gostima, kolegama i studentima, devet izlagača dalo je kratak osvrt na značaj Drugog korpusa ARBiH. Okrugli sto je zamišljen kao obostrana diskusija između učesnika, te je organizator u tom cilju kontaktirao tadašnje predstavnike vojne, civilne, političke, policajske strukture da uzmu učešće u radu okruglog stola, pored ovih učesnika sa historijske odnosno naučne strane, učešće su uzeli dva istaknta naučnika ispred Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, koji su ujedno i autori monografije Drugi korpus ARBiH 1992-1995.

U radnom dijelu okruglog stola učešće je uzelo devet izlagača koji su kroz svoja izlaganja i sjećanja, ukazali na značaj Drugog korpusa ARBiH, i okolnostima u kojima je nastao i djelovao, naravno svako iz svog ugla posmatranja. Izlagači su bili slijedeći:

 • dr. Sead Selimović, Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla.
 • General Hazim Šadić,
 • General Vahid Karavelić,
 • dr. Salih Kulenović,
 • sc. Izet Hadžić,
 • sc. Selim Bešlagić,
 • sc. Mehmed Bajrić,
 • Mehmed Žilić.
 • dr. Izet Šabotić, Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla.

            Moderator okruglog stola bio je mr. sc. Omer Zulić član Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla.

Kako je istaknuto tom prilikom, značaj Korpusa u posljednjem ratu je ogroman ali mu se ne pridaje dovoljno pažnje. Podsjetili su da je Drugi korpus odbranio najveću teritoriju BiH, da je imao najveći broj boraca i da je iznjedrio 3 heroja. U historiografiji do sada nije dobio adekvatnu pažnju, zbog čega je značaj današnjeg okruglog stola poseban. Pored toga, učesnici smatraju da je potrebno činjenice iz prošlog rata prenositi i mlađim generacijama, učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima, jer se u nastavnim planovima i programima poklanja nedovoljno pažnje tom periodu.

U konačnici svrha održavanja okruglog stola bila je da se ne zaborave važni datumi koji su obilježili historiju Bosne i Hercegovine, a sve u cilju da se podigne svijesti široj društvenoj zajednici i posveti značajna pažnja ovom važnom segmentu historije Bosne i Hercegovine. Opravdanost se ogleda u činjenici da se uz pomoć organiziranja ovakvih okruglih stolova animira šira društvena zajednica, stručna, naučna i kulturna javnost, te razvija svijesti kod studenata i građana, odnosno šire društvene zajednice o značaju obilježavanja historijskih datuma koji su važni za očuvanje historijske posebnosti Bosne i Hercegovine. U konačnici okrugli sto je opravdao očekivanja organizatora, učesnika i gostiju, a za naredni period je najavljena realizacija i drugih sličnih projekata.

 

Linkovi:

  1. https://rtvtk.ba/u-tuzli-organiziran-okrugli-stol-o-znacaju-ii-korpusa-arbih/
  2. https://rtv7.ba/arhive/220114
  3. https://www.youtube.com/watch?v=VBQMVd8MQmY
  4. https://tntportal.ba/lokalno/tuzla/u-utorak-u-hotelu-tuzla-okrugli-sto-znacaj-drugog-korpusa-arbih-u-odbrani-republike-bosne-i-hercegovine-u-periodu-1992-1995-godine/
  5. http://boljatuzla.ba/u-utorak-u-hotelu-tuzla-okrugli-sto-znacaj-drugog-korpusa-arbih-u-odbrani-republike-bosne-i-hercegovine-u-periodu-1992-1995-godine/

Izvještaj sa okruglog stola

“HISTORIJSKI ZNAČAJ PRIJEMA REPUBLIKE BOSNE I I HERCEGOVINE U ČLANSTVO ORGANIZACIJE UJEDINJENIH NACIJA – 26 godina poslije”,

 Tuzla, 22. maj 2018. godine

  

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Odsjeka za historiju, Arhiva Tuzlanskog kantona, Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona 22. maja 2018. godine, sa početkom u 11 sati, u Amfiteatru II Filozofskog fakulteta u Tuzli, održan je okrugli sto na temu Historijski značaj prijema Republike Bosne i Hercegovine u članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija Kroz okrugli sto izlagači su podsjetili na okolnosti u kojima je Republika Bosna i Hercegovina postala članica UN-a, te da i danas nakon 26 godina postoje snage koje ugrožavaju njenu samostalnost i  nezavisnost.

U okviru obilježavanja godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u Organizaciju Ujedinjenih nacija organizirano je i otvaranje izložbe „Domovina u srcu“, koja je realizirana u saradnji sa 2. pješadijskim (rendžerskim) pukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Otvaranju izložbe prisustvovala je i delegacija Oružanih snaga BiH, predvođena kapetanom Almirom Kulugićem.

Status koji danas ima Bosna i Hercegovina prikazan je i kroz izložbu Oružanih snaga na 20 panoa o kontinuitetu opstojnosti Bosne i Hercegovine, s posebnim isticanjem uloge znamenitih ličnosti koje su kroz različita historijska razdoblja ostavili svoj trag. O samoj izložbi govorio je mr. sc. Omer Zulić. Realizaciju Okruglog stola finansijski je podržalo Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U uvodnom dijelu okruglog stola učesnike je pozdravio prof. dr. Sead Selimović, šef Odsjeka za historiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i izvršni direktor Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla.

Ovim okruglim stolom iznesena su mišljenja i stavovi istaknutih naučnika i univerzitetskih profesora po pitanju  prijema Bosne i Hercegovine u UN, te se naglasio značaj obilježavanja datuma, koji su za Bosnu i Hercegovinu od historijskog značaja. U konačnici, svrha održavanja okruglog stola bila je da se ne zaborave važni datumi koji su obilježili historiju Bosne i Hercegovine, a sve u cilju da se podigne svijest široj društvenoj zajednici i posveti značajnija pažnja ovom važnom segmentu historije Bosne i Hercegovine. Opravdanost se ogleda u činjenici da se uz pomoć organiziranja ovakvih okruglih stolova animira šira društvena zajednica, stručna, naučna i kulturna javnost, te razvija svijest kod studenata i građana, odnosno šire društvene zajednice, o značaju obilježavanja historijskih datuma važnih za očuvanje historijske posebnosti Bosne i Hercegovine. Okrugli sto zasigurno je opravdao očekivanja organizatora i učesnika, a za naredni period je najavljena realizacija i drugih sličnih projekata.

 

 

Linkovi:

http://www.fena.ba/article/1020199/javna-tribina-izlozba-i-okrugli-sto-o-znacaju-prijema-bih-u-un-video

https://hamdocamo.wordpress.com/2018/05/22/javna-tribina-izlozba-i-okrugli-sto-o-znacaju-prijema-bih-u-un/

https://rtvtk.ba/okrugli-sto-povodom-22-maja-dana-prijema-bih-u-un/

https://vijesti.ba/clanak/406972/javna-tribina-izlozba-i-okrugli-sto-o-znacaju-prijema-bih-u-un

http://www.bhglas.ba/obiljezen-22-maj-dan-prijema-bih-u-ravnopravno-clanstvo-organizacije-ujedinjenih-nacija/

https://www.youtube.com/watch?v=NM7hKDnhMvw